In Voorschoten is het aantal inwoners met betaald werk het afgelopen jaar gedaald, volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Waar in 2023 nog 73,6 procent van de 15- tot 75-jarigen actief was op de arbeidsmarkt, is dat percentage nu gedaald naar 73,1 procent. Deze daling is opvallend, aangezien Voorschoten in 2020 voor het laatst een vergelijkbare neergang heeft meegemaakt.
De landelijke trend toont juist een stijging van het percentage werkenden voor het vierde achtereenvolgende jaar. Echter, in vergelijking met vijftien gemeenten die demografisch en economisch vergelijkbaar zijn met Voorschoten, ligt het percentage werkenden hier lager, namelijk op 75,2 procent. Dit wijst op een uitdaging in de lokale arbeidsmarkt.
Voorschoten vormt een uitzondering op het landelijke economische landschap, aangezien de economie in de Agglomeratie Leiden en Bollenstreek vorig jaar met 0,3 procent is gekrompen. Dit staat in contrast met de positieve economische ontwikkelingen elders in Nederland.
De recente CBS-cijfers onthullen dat het werkloosheidspercentage in Voorschoten is gestegen van 3,1 naar 3,2 procent. Daarnaast is het aantal inwoners dat eind maart een WW-uitkering ontving, toegenomen. In vergelijking met voorgaande jaren is er een duidelijke trend zichtbaar waarin het aantal WW'ers gestaag groeit in de gemeente.
De Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft gemeenten zoals Wijdemeren, Vught, en Utrechtse Heuvelrug geïdentificeerd als vergelijkbaar met Voorschoten op het gebied van gezinssamenstelling en welvaartsniveau. Door deze vergelijking komt de lokale situatie in Voorschoten scherper in beeld.