Analyse: Spoedeisende ambulanceritten in Voorschoten in 2023

14 mrt , 4:31 Nieuws
image 4 66c472e1f0b0d

Analyse van spoedeisende ambulanceritten in Voorschoten

In 2023 moesten ambulances met spoed ergens in Voorschoten zijn, waarbij een op de zestien langer dan een kwartier nodig had om ter plaatse te komen. De gemiddelde wachttijd voor spoedgevallen bedroeg 10 minuten en 47 seconden.

Landelijke Normen en Vergelijking met Andere Gemeenten

Volgens landelijke normen moet 95 procent van alle ambulances bij A1-ritten binnen vijftien minuten arriveren, waardoor een op de twintig ambulances langer mag duren. In Voorschoten waren er in 2023 842 spoedritten, waarvan niet genoeg binnen het kwartier de patiënt bereikten, vergelijkbaar met landelijke cijfers.

In vergelijking met andere gelijksoortige gemeenten presteert Voorschoten nog relatief goed, met slechts één op de twaalf ambulances die langer dan een kwartier over de rit doen.

Regionale Verschillen en Reacties van Belanghebbenden

Binnen de gemeente bestaan verschillen, bijvoorbeeld in postcodegebied 2253 duurt het gemiddeld 9 minuten en 47 seconden voordat een ambulance arriveert, terwijl in 2252 dit 11 minuten en 39 seconden is. Zorgminister Agema en Kamerlid Rikkers dringen aan op structurele oplossingen zoals extra ambulanceposten.

Branchevereniging AZN benadrukt dat de snelheid van de ambulance niet de enige indicator is voor adequate zorg; voorzitter Han Noten wijst erop dat het niet altijd noodzakelijk is dat een ambulance binnen een kwartier ter plaatse is.

Politie-Reactietijd in Voorschoten

Naast ambulances scoort ook de politie in Voorschoten hoog qua spoedeisende reactietijd, met 87 procent van de gevallen die vorig jaar binnen het kwartier werden bereikt. In vergelijkbare gemeenten was dit lager. Het niet halen van de norm in veel gemeenten wordt toegeschreven aan personeelstekorten en een toename van spoedmeldingen.

Slotopmerking

De vergelijking tussen Voorschoten en andere gemeenten geeft inzicht in de spoedeisende hulprespons van ambulances en politie. De discussie over de optimale reactietijden blijft actueel, met oproepen voor structurele verbeteringen en aandacht voor diverse regionale factoren die van invloed zijn op de hulpverlening in noodsituaties.