De voorzitter, Ramon Swijs, van de stichting Hartveilig Voorschoten maakt zich ernstig zorgen over de herhaalde vernieling en diefstal van aed's in Voorschoten. Recentelijk werd weer een melding gedaan van vernieling bij het cultureel centrum, maar gelukkig was alleen de buitenkast beschadigd en niet het levensreddende apparaat zelf. Swijs neemt geen risico en heeft het aed-apparaat veiliggesteld.
Hoe sneller een aed wordt ingezet bij iemand met acute hartproblemen, hoe groter de kans op overleving. Onmiddellijke reanimatie en aed-gebruik kunnen de overlevingskans zelfs verdubbelen of verdrievoudigen, benadrukt de Hartstichting. Het belang van deze apparaten wordt onderstreept door het feit dat Voorschoten ruim honderd aed's heeft, wat relatief veel is voor een gemeente van 27.000 inwoners.
In heel Nederland zijn er tussen de 100.000 en 130.000 aed's, waarvan een aanzienlijk aantal op openbare plekken hangt. Dit hoge aantal zorgt ervoor dat bijna 16 miljoen mensen in Nederland binnen 500 meter een aed kunnen vinden in geval van nood. De aed-dekking in Nederland is op een zeer hoog niveau, met 88% van alle adressen die binnen 6 minuten een gereedstaande aed hebben.
Jaarlijks worden in Nederland tussen de tien en vijftien aed's gestolen. Ondanks de unieke serienummers van deze apparaten, blijven dieven proberen ze te verkopen of zelfs naar het buitenland te smokkelen. Het verlies van deze levensreddende apparaten vormt een groot risico voor de gemeenschap. Ramon Swijs benadrukt het gebrek aan verzekering en subsidies voor hun stichting, waardoor het lastig is om deze waardevolle aed's te beschermen.